Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Tølløse remise nedrives (Generelt)

af Tommy Nilsson ⌂ @, Ringsted, 3/11 2011, 15:22 (4774 dage siden)

Midtsjællands Folkeblad tirsdag den 1. november 2011:

Efter flere års forfald og et mislykket forsøg på at redde remisen i Tølløse som kulturhus, bliver remisen nedrevet i denne uge.
Remisen i Tølløse blev opført til åbningen af Tølløsebanen i 1901. Bygningen blev tegnet af statsbanernes overarkitekt Heinrich Wenck, der også lavede byggetegningerne til Københavns Hovedbanegård, som fylder 100 år den 1. december. Helt frem til 1990´erne blev remisen benyttet af Tølløsebanen, senest hovedsalig til opbevaring af infrastrukturafdelingens troljer og andet materiel. Tidens tand satte dog efterhånden sine spor på den gamle bygning, og ved den heftige storm i januar 2005 væltede muren i det sydvest-vendte hjørne af remisen og en del af taget styrtede ned.
På initiativ af bl.a. nu afdøde Vivi Lausen stiftedes Foreningen Remisen Tølløse i februar 2008 med det formål at bevare remisen som kultur-medborgerhus. Ved Regionstog var man positive over for ønskerne om at bevare remisen, og foreningen gjorde sit til at få opstillet og godkendt en projektplan for restaurering/bevaring af remisen. I foråret 2009 blev der ryddet i og omkring remisen. Vinteren 2009-2010 medførte dog, at yderligere en del af taget styrtede ned og i februar 2011 væltede endnu en mur.
Herefter måtte bygningen betegnes som en ruin. Kampen for at bevare remisen blev afsluttet, da Foreningen Remisen Tølløse blev opløst i foråret 2011. Regionstog A/S bad herefter Holbæk kommune om nedrivningstilladelse, og efter at den er givet har Midtsjællands Nedbrydning fået opgaven med at nedrive remisen.
--------------------------------------------------------------

Forumbilleder her.

[image]

Den 12. november er Lokalarkivernes Dag og i den anledning holder Tølløse Lokalarkiv ekstraordinært åbent fra kl. 10.00 til 15.00. Dvs. der er adgang for alle interesserede.
Kl. 11.00 præsenteres det nye remisehæfte, som udgives af Lokalhistorisk Forening for Tølløse Egnen. Ole Munk-Plum har lovet at komme og sige et par ord.
Hæftet kan derefter købes på stedet for et mindre beløb.

--
[image]

Tølløse remise nedrives

af Holger Sørensen, Hedehusene, 3/11 2011, 15:58 (4774 dage siden) @ Tommy Nilsson

Ja - trist. Men, der findes en tilsvarende i Varde Vestbanegård, så nu bør alt sætte sind på at få den erklæret bevaringsværdig. Er der nogen der har kontakter på de kanter?

Hilsen fra Holger i Hedehusene:-) ;-) :-)

Tølløse remise nedrives

af gamle ole, 3/11 2011, 17:06 (4774 dage siden) @ Tommy Nilsson

Ja husker at der også var en tråd om dette tidlige. Troede faktisk at den var revet ned nu, eller ligefrem faldet sammen.
Trist at endnu et unikt privatbanemiljø forsvinder.


Hilsen Ole

Tølløse remise nedrives

af Marina Wijngaard @, 3/11 2011, 17:29 (4774 dage siden) @ Tommy Nilsson

Remisen er nok den mest fotograferede ruin på Sjælland.

For dem, der er interesseret i at se bygningen for sidste gang, så kan det nås endnu. Men det er et trist syn, for plyndringen er i nu fuld gang. En del af støbejernsvinduerne er fjernet, så nu er bygningen for alvor i fare for at styrte sammen. Jeg forventer og nærmest håber nu, at nedrivningen kommer i gang i næste uge.

Der er et lille lyspunkt: Danscale har vist interesse for at fremstille en model af bygningen. De har i hvert fald fået detaljerede tegninger. Og fotografier er der nok af.

Hæftet om remisen, som udkommer den 12. november, giver en beskrivelse og tegninger og fortæller om banerne og remisens betydning som arbejdsplads for byen. Desuden indeholder det en del ældre billedmateriale. Hæftet kan købes hos Lokalhistorisk Forening for Tølløse Egnen.

Tølløse remise nedrives

af Minoque, 3/11 2011, 21:07 (4774 dage siden) @ Marina Wijngaard

Selv om den er faldet delvist sammen kunne man stadig den 15 oktober i år se dens flotte udformning
[image]

[image]

Indsend billeder
Kongerejsen 1908
Kongerejsen 1908

I sommeren 1908 rejste Kong Frederik den 8., Dronning Louise og deres tre børn med tog til Jylland, hvor de besøgte en lang række byer. Lars Christensen har i Rigsarkivet fundet DSBs interne korrespondance, samt flere avisers dækning af begivenheden.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak