Venstresporsdrift på Ny Bane - opsummering og uddybning (Generelt)
Jeg tænkte at det nok ville være smartere at starte en ny tråd, så vi kan få opsummeret debatten hidtil og få lidt samling på vores febervildelser :p
I bund og grund består idéen af at lade Ny Bane Ringsted køre i venstresporsdrift permanent, for på den måde at kunne eliminere nogle krydsende togveje. Eftersom det kræver lige mange krydsninger at flette to højresporslinjer sammen som at flette en højre- og venstresporslinje sammen, kan man ved at flytte krydsningen til Ringsted eliminere et par broer. Dette vil muliggøre at al daglig drift på Ny Ellebjerg kan foregå uden krydsende togveje. Ruten København H-Ny Ellebjerg-Hvidovre Fjern vil stadig have krydsende togveje, men denne rute skal ikke benyttes i almindelig drift ifølge de nuværende planer.
Idéen har dog et par forudsætninger, hvoraf ikke alle er trivielle.
- BaneDanmark's planer om simplificering af Hovedbanegården skal vedtages. Disse planer er allerede en del af regeringens infrastrukturudspil, men der er rejst bekymringer om hvor praktisk forslaget egentlig er.
- Der skal anlægges et nyt forbindelsesspor ved Vigerslev, som enten vil kræve dyrt tunnelarbejde eller et længere højbanespor på op til tre kilometer.
- Udfletningen i Ringsted skal udføres som "Alternativ Sydlig Omfartsbane" (enten kort eller lang) for at man kan opnå gevinsterne fra venstresporskørsel.
Forenkling af Hovedbangården:
Den planlagte sporomlægning på Hovedbanegården vil gøre stationen til en sækbanegård for Øresundstog og for tog fra Ringstedbanen - dog vil Ringstedbanens tog godt kunne fortsætte mod Nørreport, men dette forudsættes ikke udnyttet i almindelig drift. Med Hovedbanegården som en sækbanegård behøver man ikke at 'rette op' på venstresporskørslen nordtil, og man sparer derved en togvejskrydsning. Ulempen er at togene skal vende ved perron, inklusive rengøring. Dette gør vendetiden længere (15 minutter i stedet for 7 minutter). Det er dog ikke et uhørt system - Shinkansen-togene (og visse Limited Express) i Japan vender på perronen på Tokyo Station, og projektet er da også inspireret af japansk jernbanedrift. Tømning af toiletter og lignende foregår derfor i 'den anden ende' af togets løb, hvor der er langt bedre plads til togene. Projektet har opbakning fra regeringen og fra BaneDanmark. Læs mere her.
Forbindelsesspor ved Vigerslev:
Højdeforskellen mellem Ny Bane Ringsted og flyover'en ved Vigerslev er alt for stor til at kunne forceres på afstanden mellem tunnelportalen og flyover'en. Der er derfor et par muligheder for at anlægge forbindelsessporet:
- Byg en ny tunnel til forbindelsessporet med en sydligere tunnelportal, og flet banerne sammen når de begge er i det fri igen (vest for Vigerslevvej). Dette vil mindske det rekreative areal i Kulbaneparken.
- Byg en enkeltsporet højbane på cirka 1,3 kilometer hen til der hvor Ny Bane Ringsted kører under Vigerslevvej og tangerer Vigerslev Allé. Denne højbane vil krydse Vigerslevvej i lav højde og gøre det umuligt at køre almindelig trafik her.
- Byg en enkeltsporet højbane på cirka 3 kilometer hen over Kulbaneparken, og derfra ovenover Ny Bane og/eller Holbækmotorvejen. Højbanen fletter ind på Ny Bane umiddelbart vest for Avedøre Havnevej. Man kan også lade den indflette før Avedøre Havnevej, hvilket kræver en indsnævring af Allingvej.
Udfletning og omfartsbane ved Ringsted:
Det givne design her har samme antal broer og samme muligheder for krydsningsfri udfletning som BaneDanmark's "Alternativ Kort Sydlig Omfartsbane". Ligesom dette forslag kan man vælge at forlænge den til en variant af Lang Sydlig Omfartsbane. I sig selv er den altså hverken værre eller bedre end Alternativ Kort Sydlig Omfartsbane, men sammen med de andre delelementer kan den give en stor forbedring.
Nuværende situation:
Venstresporet variant af "Alternativ Kort Sydlig Omfartsbane":