Jernbaneartikler på Jernbanen.dk

Frederiksberg gasværk
Af: Tommy Nilsson
Synes du om artiklen?
Del den!



Frederiksberg gasværk fik leveret kul fra Det Danske Kulkompagni A/S i Københavns Frihavn, og selskabets kulvogne kørte i pendulfart mellem Frihavnen og Frederiksberg for at forsyne gasværket med stadig mere kul. I begyndelsen havde værket blot et sidespor på fri bane mellem Frederiksberg og Vanløse, senere blev sidesporet en del af Flintholm krydsningsstation.


Frederiksberg Gasværk


Indholdsfortegnelse




Historien

I 1859-60 opførte Det danske Gaskompagni A/S (Wikipedia) det første gasværk på Frederiksberg på en grund ved H. C. Ørstedsvej. Gasværket åbnede i 1860 og blev drevet af kompagniet på en 30-årig kontrakt, der også indeholdt en aftale om, at kompagniet skulle opsætte og vedligeholde 130 gadelygter i kommunen. Begge parter var tilsyneladende glade for kontrakten, for i 1889 blev den forlænget til 1921.

Gentagne klager fra naboer til værket over lugt- og støjgener samt det faktum, at Frederiksbergs gasforbrug var kraftigt stigende, førte til, at Det danske Gaskompagni lod opføre et helt nyt og større gasværk mellem Frederiksberg og Vanløse stationer på Frederikssundsbanen. Her lå et område med marker og en tidligere bondegård kaldet Flintholm, der i 1872 var blevet ombygget til epidemihospital.

Ingeniøren, Lørdag den 21. Marts 1896
For Gasværker. Opmærksomheden henledes paa, at der, ved Henlæggelsen af det tidligere Frederiksberg Gasværk, H. C. Ørstedsvej 46, vil blive den Del Gasværksinventar til Salgs, saa som: Hydrauliske Rør, Opstignings-Rør, Bro-Rør, Retortmundstykker, Ventiler, alle af fortrinlig Kvalitet og moderne System. Ligeledes vil blive bortsolgt, 2 Gasbeholdere, 60 Fod i Diameter, samt et Parti indfaste Sten.

Frederiksberg nye gasværk blev sat i drift i 1895 på adressen Lampevej 76 (fra 1905 Finsensvej 76). Kul til værket blev i begyndelsen leveret med hestevogn, men den 1. Juni 1896 åbnedes et privat sidespor på fri bane mellem Frederiksberg og Vanløse til værket, der nu langt mere effektivt kunne få leveret kul pr. jernbanevogn.

Nationaltidende den 8. december 1895
Frederiksberg Gasværk finder Anledning til at Gjøre de ærede Gasforbrugere opmærksomme paa, at det nye Gasværk paa Lampevej vil begynde sin Virksomhed i de nærmeste Dage, og at der som Følge heraf vil ske en Forandring i Gastrykket, saaledes at den Del af Byen, som ligger nærmest det nye Gasværk, vil have højere Tryk end tidligere, medens den Del af Byen, som ligger nærmest det gamle Værk på Ørstedsvej, vil have noget lavere Tryk. Trykket vil dog stedse være tilstrækkeligt stort over hele Byen. De ærede Forbrugeres Opmærksomhed henledes paa, at Gasforbrugets Størrelse for en stor Del er afhængig af Trykket.

Man indgik en aftale med Det Danske Kulkompagni A/S, der var åbnet samme år, og i Københavns Frihavn netop havde opført et af Europas største anlæg for losning af kulskibe. Dette selskab havde egne kulvogne indregistreret hos DSB, og disse kørte herefter i mange år i fast rutefart mellem Frihavnen og Frederiksberg. Endnu i 1965 stod de fleste vogne på gasværkets sidespor, men de blev ophugget kort efter. Vognene var bygget af Scandia og Breslau, og måtte laste 12,5 tons. Bunden var tragtformet med lemme i midten. Før 1930 kørte vognene i godstog fra Frihavnen, via Nørrebro frem til Frederiksberg. Efter 1930 kørte de via Godsbanegården ad den nyåbnede godsforbindelsesbane via Flintholm til Frederiksberg. Når læssede kulvogne ankom til sidesporet, blev de tømt ned i en grube, hvorefter en elevator førte kullene til toppen af kulsiloerne i kulhuset.

Al rangering på sidesporet blev varetaget af DSB. I 1925-26 havde Frederiksberg station tre rangermaskiner, der alle blev udsendt/indsendt, som det hed, fra og til Godsbanegården en gang i døgnet:
  • Frederiksberg 1. rangermaskine: En F-maskine, der var på Frederiksberg hele døgnet og blev udvekslet med Gb i de tidlige morgentimer. Maskinen begyndte dagen med et par ture til Frederiksberg gasværk, og senere på dagen to ture til Glostrup samt almindeligt rangerarbejde.
  • Frederiksberg 2, rangermaskine: En Hs-maskine, der udførte det meste af rangerarbejdet på Frederiksberg i løbet af dagen.
  • Frederiksberg 3. rangermaskine: En (lille) N-maskine kaldet “Vanløsemaskinen”, der ankom om morgenen i forspand med Nørrebros F-maskine i tog 2561. F-maskinen fortsatte til Nørrebro, og 3. maskine fremførte herefter 11-13 togpar til Vanløse i løbet af dagen. Sidste tog fra Vanløse var tog 298 med ankomst Frederiksberg kl. 0.10, hvorefter N-maskinen returnerede til Gb i forspand med 2. maskinen i tog 2596.
DSB instruks 1898
Frederiksberg Gasværk: Sidesporet maa kun benyttes til Transporter i hele Vognladninger af Raaprodukter til Frederiksberg Gasværk og af Gasværksprodukter fra Gasværket. Fragten for Gods til og fra Stationer paa Strækningen Herløv-Frederikssund beregnes som for Kjøbenhavn F, fra og til andre Stationer beregnes fragten som for Herløv. Ekspeditionen foretages paa Kjøbenhavn F Station. De personførende Tog maa ikke standse ved Sidesporet for at optage og afsætte Vogne.

Frederiksberg gasværk lå temmelig langt fra bymæssig bebyggelse, og efter vedtagelsen af lov om statslån til arbejderboliger i foråret 1898, stiftede gasværksarbejderne en byggeforening kaldet Frederiksberg Gasværksarbejderes Byggeforening. Foreningens 45 dobbelthuse og 7 enkelthuse blev tegnet af Gotfred Tvede og Olaf Schmidth, og opført 1899-1900. Området kaldes i dag for Den hvide by på Frederiksberg (Wikipedia).

I slutningen af det 18. århundrede kom der fart i udbredelsen af gas til private hjem, og fra 1889 til 1891 fordobledes gasforbruget i Frederiksberg kommune. På gasværket gjorde man, hvad man kunne, for at følge med efterspørgslen:
1897: M. C. Dreyer installerer en ny dampkedel.
1899: Stettiner Chamottefabrik opfører Retorthus II med et ovnanlæg med 8 ovne, hver med 9 retorter.
1900: Whessoe Iron Foundry Co. Ltd. installerer nye rensekasser.
1900: Kirkham Hulett & Chandler installerer nye kondensere.
1900: Bamag installerer en ammoniakvasker og en tjærevasker.
1900: Murermester Andersen, København og murermester Poulsen opfører et nyt kulhus.
1900: West Gas Improvement Company opfører et kulmaskineri.
1901: Bamag installerer en ny slæberende.
1901: M. C. Dreyer opfører nye koksknuse- og sortereranlæg.
1904: Bryan Donkin Company installerer en ny exhaustor.
1905: Bryan Donkin Company installerer en ny stationsmåler.
1906: Burmeister & Wain installerer en ny dampkedel.
1906: Samuel Cuttler & Son udvider en gasbeholder.
1906: Murermester E. Rothe og tømrermester Chr. Ohland opfører Retorthus III.
1907: West Gas Improvement Company installerer 9 ovne med hver 9 retorter i Retorthus III.

Det danske Gaskompagnis kontrakt om gaslevering til Frederiksberg kommune udløb i 1921, og kommunen valgte herefter selv at drive værket videre. En nødvendig ombygning af ovnanlæggene blev straks igangsat. De gamle ovne havde skråtliggende retorter og de blev nu ombygget til vertikale retorter. 4 nye kammerovne blev opført over en årrække: I i 1923, II i 1925, III i 1930 og IV i 1931. I 1926 opførtes et nyt knuse- og sorteringsanlæg direkte ved sidesporet, således at koks kunne læsses direkte i jernbanevogne til bortkørsel.

Polyteknisk Tidsskrift 10. December 1928
Frederiksberg Gasværk. Prima danske Koks af bedste engelske Gaskul - Billigste Notering - Forlang Tilbud. Kokskontoret Hortensiavej 1, Tlf. 3607 (Fri notering).

Den 15. maj 1930 omlagdes Godsforbindelsesbanen, og i den forbindelse flyttedes tilslutningen til gasværkets sidespor, så det nu udgik fra den nyanlagte Flintholm krydsningsstation. Samtidig blev betalingen til DSB fastsat til en årlig afgift på 5.000,- kr.

Gasforbruget vedblev at stige, hvilket krævede både udvidelser og modernisering af produktionsanlægget; ikke mindst under og efter 2. verdenskrig, hvor der bl.a. blev opført nye ovne, et kokssiloanlæg og et tørslukningsanlæg.

DSB instruks 1963
Frederiksberg Gasværk: Sidesporet, der udgår fra Flintholms krydsningsstation, må kun bruges til Vognladningsvise sendinger til eller fra Frederiksberg Gasværk. For sendinger mellem sidesporet og Frederiksberg regnes fragt for 5 km. For sendinger mellem sidesporet og andre stationer regnes fragt som for sendinger til eller fra Frederiksberg med tillæg af en rangerafgift af 2 kr pr læsset vogn. Ekspeditionen foretages af Frederiksberg godsekspedition.

I 1962 indgik Frederiksberg Kommune en interessentkontrakt med A/S Strandvejs-Gasværket om levering af gas fra 1. januar 1964, hvorefter Frederiksberg Gasværk lukkede for egenproduktionen af gas og nedlagde produktionsanlægget. Tilbage blev gasbeholderstationen med målerhus, trykstation, renseanlæg, værksted samt 3 gasbeholdere. Den ældste gasbeholder, som var overflyttet fra det første værk på H.C. Ørsteds Vej, blev nedrevet 1977. Sidesporet til gasværket blev officielt nedlagt af DSB den 30. juli 1967.

Tidsskrift for Ingeniør- og Bygningsvæsen den 10. april 1964
Gas af olie. Forleden ankom den første ladning af let-benzin fra Esso, Kalundborg, til Tuborg havn til I/S Gas, som netop i disse dage påbegynder levering af gas udvundet af olie i stedet for kul til forbrugerne. I/S Gas er en sammenslutning af Strandvejs-Gasværket og Frederiksberg Gasværk, der har påbegyndt gasproduktion af olie.

I 1983 lukkede Frederiksberg Gasværk endeligt, da gasledningen fra Strandvejs-Gasværket blev sløjfet. De fleste bygninger blev herefter nedrevet, men de to store gasbeholdere blev stående. Omkring år 2000 fremkom der ønsker om at frede mindst én af beholderne, men der var ikke penge til projektet, og i 2004 blev begge beholdere revet ned. Den eneste bygning, der blev fredet, var målerhuset, der i dag står på Marguerite Vibys Plads.

Forureningsundersøgelser
Miljøtekniske undersøgelser fra 1987 påviste, at den gamle gasværksgrund var forurenet med tjære, olieprodukter, cyanid og tungmetaller. Der blev fundet store mængder af tjæremættet jord ved det tidligere tjære/ammoniakbassin samt en tjæreforurening i det sekundære og øvre grundvandsmagasin ved gasbeholder 3. Det blev vurderet, at grundvandsforureningen ville kunne spredes til Frederiksberg kommunes vandforsynings indvindingsboringer.

Film på Youtube: Kilder:

Kulvogne

Læs om kulvognene i afsnittet om Det Danske Kulkompagni A/S.
DSB ZK
Kulvogn med håndbremse.
DSB ZK
Kulvogn med skruebremse.





Billeder og kort


Frederiksberg Gasværk ca 1875
Frederiksbergs første gasværk lå på H. C. Ørstedsvej, og blev sat i drift i 1860. Det forsynede Frederiksbergs 130 gadelygter med gas.

Frederiksberg Gasværk 1896
Frederiksbergs andet gasværk lå langt uden for byen ved opførelsen. Vejen i forgrunden er Lampevej (Der i 1905 blev omdøbt til Finsensvej grundet et rovmord på Lampevej i 1889). På den store tomme grund mellem Lampevej og værket blev et elektricitetsværk, kaldet Finsensværket, opført i 1908.

Kort over Frederiksberg Gasværk ca 1896
På dette kort fra ca 1898 ligger Frederiksberg Gasværk lige i midten med Flintholm Sygehus som eneste nabo. Frederikssundsbanen - der åbnede i 1879 - løber tværs gennem kortet. Frederiksberg station ligger til højre; umiddelbart uden for kortet. Til venstre ved "Station" ligger Vanløse station.

Frederiksberg Gasværk 1896
Frederiksberg Gasværk set mod øst kort tid efter opførelsen. Der var god plads mellem bygningerne, men det varede ikke mange år, før hver kvadratmeter på grunden var taget i brug til produktion af bygas.

Frederiksberg Gasværk 1896
Værket set mod nordvest. Den store bygning er Retorthus I og på gavlen til højre ses vognelevatoren, der førte tipvogne med koks fra kælderen op i anden sals højde, hvorfra de kunne trille videre til koksknusemaskinen.

Frederiksberg Gasværk 1896
Værket set mod sydvest med det normalsporede sidespor, der til højre havde forbindelse med statsbanen mellem Frederiksberg og Vanløse. Sporskifte 2 er sandsynligvis blot et nøgleaflåst afløbsskifte for at forhindre vogne på sidesporet i at trille ud i hovedsporet. Hestevognen midt i billedet holder ved koksknusemaskinen, og er klar til at blive læsset med koks til brug i byens kakkelovne.

Frederiksberg Gasværk 1896
Et nærbillede af koksknuser- og sorteremaskine, der kunne sortere koks i to forskellige størrelser. Til højre ses lidt af Frihavnsselskabets vogne KFA 15 og 17, der to år senere overgik til Det Danske Kulkompagni, men tilsyneladende allerede nu indgik i en fælles vognpulje.

Frederiksberg Gasværk 1896
I kælderen under Retorthus I var der adgang til underdelen af ovnene. Via en smalsporsbane kunne de afgassede stenkul - der nu var blevet til koks - transporteres i en tipvogn til afkøling og efterfølgende udlevering til salg.

Frederiksberg Gasværk 1896
I rensehuset blev myremalm, der blev brugt til at rense gassen med, luftet og kunne dermed genanvendes 4-5 gange.

Frederiksberg Gasværk ca 1900
Opførelse af nye tjære og ammoniakvandsbassiner set mod vest. Til højre ses lidt af statsbanernes strækning Frederiksberg-Vanløse.

Frederiksberg Gasværk ca 1900
Interiør fra ammoniakværket, der blev leveret og installeret af Berlin-Anhaltische Maschinenbau Aktien-Gesellschaft (BAMAG). Før man begyndte at udvinde ammoniakken, blev ammoniakvandet blot hældt i kloakken.

Frederiksberg Gasværk ca 1900
Foran de to store gasbeholdere var der lige plads til at opføre et ammoniakværk, hvis færdige produkter blev solgt i tønder. Jernbanevognen til venstre er en ukendt udenlandsk privatejet vogn.

Kraks Vejviser 1904
I Kraks Vejviser 1904 er det lige netop lykkedes at få Frederiksberg gasværk med på den yderste del af kortet over Frederiksberg. Til højre ses Frederiksberg station, der (dengang) lå på hovedlinjen fra Københavns 2. banegård og videre til Roskilde. Lampevej har endnu ikke skiftet navn.

Annonce fra Frederiksberg Gasværk 1910
Annonce fra Frederiksberg Gasværk i Nationaltidende den 24. august 1910.

Frederiksberg Gasværk 1912
Allerede i 1912 blev det nødvendigt at opføre en tredje gasbeholder som supplement til de to eksisterende. Den blev opført i den vestlige ende af værket; klods op ad Flintholm epidemihospital. I baggrunden ses Grøndal å, og bagved denne landsbyen Vanløse.

Kort over Frederiksberg Gasværk 1912
På dette kort fra 1912 er Lampevej blevet til Finsensvej og Elektricitetsværket Finsensværket er blevet opført. Matrikel 7b er Flintholm hospital og umiddelbart nord herfor er der gjort plads til endnu en gasbeholder, der blev opført samme år.

Det Danske Kulkompagni i Københavns Frihavn ca 1920
Det Danske Kulkompagni A/S leverede gennem alle årene kul til værket fra selskabets imponerende faciliteter i Københavns Frihavn. Aktieselskabet Titan leverede det meste af udstyret, herunder 5 Hunt kulkraner, 36 automatiske baner, 3 kulsiloer til 30.000 tons kul, 2 kokesknuse- og harpemaskiner og 2 elektrisk elevatorer. Hver kran kunne losse 100 tons kul i timen. S/S Julius Holmblad, der ligger ved kaj, var ejet af Det Danske Kulkompagni fra bygningen i 1898 og frem til 1924.

Flintholm krydsningsstation 1933
Flintholm krydsningsstation blev ibrugtaget den 15. maj 1930, og fra samme dato hørte sidesporet til gasværket nu under Flintholm. Kommandoposten ses i midten og bagved er Flintholm omformerstation (strømforsyning til S-tog) næsten færdigbygget. Kommandoposten blev nedrevet i 2003. Til venstre ses to af gasværkets tre gasbeholdere.

Flintholm krydsningsstation 1932
DSB sporplan fra 1932 over den nye Flintholm krydsningsstation med det omlagte sidespor til Frederiksberg Gasværk. Som det ses, kan kultog fra Frederiksberg løbe om på sidesporet, således at maskinen også er forrest ved returløbet til Frederiksberg.

Frederiksberg Gasværk ca 1934
Et oversigtsbillede set mod nord over Federiksberg Gasværk omkring 1933. I forgrunden ses Finsensværket.

Frederiksberg Gasværk ca 1934
I 1934 åbnede strækningen Frederiksberg-Vanløse-Hellerup som dobbeltsporet S-togs linje, og et af de topmoderne S-tog ses i toppen af billedet. Højden på gasbeholderne angiver tydeligt, hvor fyldte de er. Klokken øverst på beholderen løfter sig i takt med fyldningen, og de underliggende teleskopringe følger med op.

Frederiksberg Gasværk ca 1930
Koksknuser og -sorterer nr. 3 på værket.

Frederiksberg Gasværk ca 1936
Interiørbillede fra apparathallen i det tidligere Retorthus I med ammoniakvaskere og tjæreudskillere leveret af firmaet Julius Pintsch AG i Berlin.

Frederiksberg Gasværk 1936
Kammerovn IV blev installeret i Retorthus II i 1931, og dermed kunne gasværket igen følge med efterspørgslen på bygas til private husholdninger på Frederiksberg. Gadelamperne var forlængst blevet elektriske.

Frederiksberg Gasværk ca 1930
Koksudtømning til smalsporede tipvogne.

Frederiksberg Gasværk ca 1936
Aftapningsanordning under vertikalkammerovnanlægget.

Frederiksberg Gasværk 1936
I forbindelse med udarbejdelsen af jubilæumsskriftet "Frederiksberg Gasværk gennem 75 år" i 1936, blev det meste af personalet stillet op til fællesfotografering.

Frederiksberg Gasværk 1937
I 1937 overfløj firmaet Novico Frederiksberg og optog bl. a. dette billede. Gasværket ligner sig selv, mens naboen Finsensværket har fået opført et stort køletårn.

Kort over Frederiksberg 1939
På dette turistkort fra 1939 kaldes værket nu Flintholm Gasværk, men det må vist kaldes kunstnerisk frihed.

Frederiksberg Gasværk ca 1946
Efter anden verdenskrig blev det igen muligt at optage luftbilleder, og her har Sylvest-Jensen været på vingerne. Det ser ud som om, der holder en tankvogn på værkets sidespor.

Sporplan Frederiksberg Gasværk 1947
Udsnit af sporplan for Flintholm krydsningsstation 1947 med sidesporet til Frederiksberg gasværk. Kortet et beklageligvis på hovedet - nord er nedad!

Sporplan Frederiksberg Gasværk 1947
Venstre udsnit af forrige sporplan.

Sporplan Frederiksberg Gasværk 1947
Højre udsnit af forrige sporplan.

Frederiksberg Gasværk 1954
Et luftfoto af Frederiksberg Gasværk optaget i 1954. De tre gasbeholdere ses til venstre, retorthusene i midten og det nyeste koksudleveringsanlæg til højre.

Frederiksberg Gasværk 1966
I 1964 stoppede produktionen af bygas på Frederiksberg Gasværk, og gassen blev i stedet leveret til værket fra Strandvejs-Gasværket. Derfor står de fleste bygninger stadig på grunden på dette luftfoto fra 1966.

Frederiksberg Gasværk 1974
Oprydningen på gasværksgrunden er begyndt her i 1974, og de første bygninger er nedrevet. På nabogrunder er Finsensværket ligeledes nedrevet og erstattet med et langt mindre elektricitetsværk.

Nedrivning af Frederiksberg Gasværk ca 1986
Frederiksberg Gasværk lukkede endeligt i 1983, og dette og de følgende tre billeder viser nedrivningen af gasværket omkring 1986.

Nedrivning af Frederiksberg Gasværk ca 1986

Nedrivning af Frederiksberg Gasværk ca 1986

Nedrivning af Frederiksberg Gasværk ca 1986

Målerhuset fra Frederiksberg Gasværk 2025
Det eneste, der er tilbage af Frederiksberg Gasværk i dag er målerhuset, der - uden at være flyttet - nu står på Marguerite Vibys Plads.

Se også artiklen om Kulgasværker i Danmark.

Synes du om artiklen?
Del den!
Indsend billederSB YM 2DSB MO 1886
MK-FK Statsbanernes nyeste motorvognstype
MK-FK Statsbanernes nyeste motorvognstype

Den 15. maj 1943 skrev Maskinchefen ved DSB - Civilingeniør Hedegaard Christensen - denne artikel om statsbanernes nye motorvogn litra MK til bladet Ingeniøren. Det første togsæt af litra Mk-FK blev leveret fra Frichs og Scandia samme år.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak