Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

LOV OM OPHAVSRET, ganske enkelt!

af Steff, 26/11 2010, 11:34 (5115 dage siden) @ Tommy Nilsson

LOV OM OPHAVSRET, ganske enkelt!

I anden anledning har jeg tilladt mig at undersøge lovgivningen vedr. anvendelse af billeder i trykte- som elektroniske medier og kontaktede sluttelig Kulturministeriet (KUM) som forvalter af ”Lov om Ophavsret” på Statens vegne.
Herunder KUM juridiske afdelings retningslinjer som forvalter af loven pr. 04. NOV 2010.:

”Der er følgende om beskyttelse af fotografier, uanset om fotografiet er digitalt eller i papir-form.
Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket jf. ophavsretslovens § 1. Ophavsmanden har eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden. Denne eneret gælder indtil 70 år efter ophavsmandens død. Ophavsretsmanden har desuden en ret til at blive navngivet (krediteret), når hans værker bruges.
Et fotografi kan beskyttes som et kunstnerisk værk, hvis det er et såkaldt kreativt resultat af ophavsmandens personlige, skabende indsats. Det betyder, at ophavsmanden skal have gjort en indsats for at give værket et bestemt kunstnerisk udtryk. For fotografier er dette krav typisk opfyldt, hvis ophavsmanden har lagt vægt på motiv, lyssætning, farver, beskæring af billedet o. lign. I praksis skal der ikke meget til, før kravet er opfyldt. Det er ikke relevant for vurderingen, om den, der har taget billedet er professionel eller ej.
Hvis et fotografi ikke opfylder dette, bliver det i stedet beskyttet som et fotografisk billede,
jf. ophavsretslovens § 70. Beskyttelsen giver, ligesom ved kunstneriske værker, en eneret til at fremstille eksemplarer af det fotografiske billede og til at gøre det tilgængeligt for almenheden. Eneretten varer dog kun i 50 år efter det år, hvor billedet er taget. Ved fotografiske billeder er det fotografen, der har eneretten til billedet.
Der gælder en særregel om beskyttelsestiden for fotografiske billeder fremstillet før 1. januar 1970, jf. ophavsretslovens § 91, stk. 5. Disse fotografiske billeder er ikke omfattet af ophavsretslovens 50-årige beskyttelse, men er omfattet af den tidligere fotografilovs 25-årige beskyttelse. Beskyttelsestiden for disse billeder er således udløbet, og det er derfor tilladt at fremstille eksemplarer af disse billeder og gøre dem tilgængelige for almenheden uden tilladelse fra fotografen. Bestemmelsen gælder kun fotografiske billeder og ikke fotografiske værker.
Om et fotografi er et fotografisk værk eller et fotografisk billede, er en konkret vurdering, som i sidste ende hører under domstolene.
Ønsker man at bruge et værk eller et fotografisk billede på en måde, der er omfattet af ophavsrettens regler, skal man have rettighedshaverens tilladelse”.
Der kan læses mere om ophavsretten på KUM hjemmeside www.infokiosk.dk

Det var KUM vejledning i brugen af ”Lov om Ophavsret” vedr. anvendelse af billeder, papir- som elektroniske.
Som ikke juridisk kyndig, skal jeg hverken kommentere eller fortolke det skrevne, men blot konstatere, at alle skal tænke sig godt om, ophavsrettighedshavere som eventuelle brugere.
Men læserne af FORUM er nu bekendt med reglerne

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Sakskøbing Sukkerfabrik
Sakskøbing Sukkerfabrik

Sakskøbing Sukkerfabrik opførtes i årene 1909-10 og der blev etableret et ret omfattende 700 mm smalsporet roebanenet omkring fabrikken. Inden nedlæggelsen af roebanerne i 1966 nåede banerne at blive Danmarks største private jernbanesystem.

Læs mere

Jernbanebøger

Den Lille Blå Kat

Den Lille Blå Kat. Pris 170 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak